Založ si blog

Naučili ich hrýzť a teraz im chcú spočítať zuby

 

Hitom internetu sa v posledných dňoch stala nezaradená poslankyňa slovenského parlamentu Magdaléna Vášáryová. Pred kamerami českej televízie vo videomoste strhla masku z vľúdnej pohostinnej tváre Sloveniek a Slovákov: odhalila, ako sa vieme dojímať nad psíčkami a mačičkami a ako nekresťansky ľahostajne stojíme pred utopenými deťmi a zúfalými matkami i otcami zo Sýrie a priľahlého sveta. Kresťania sme len takí folklórni, nie skutoční.

Magdaléna Vášáryová je kresťanka skutočná, na Kalvárii v Banskej Štiavnici má osvojenú kaplnku so zastavením Krista. Spolu so sestrou ju dala opraviť, vybieliť a vyvesiť tabuľku, že je v ich opatere. Tí ostatní kresťania chodia do kostola, ťahajú Krista za nohy, ale inak nič. Chudákov, čo sa húfne vyvalili z biedneho, nielen vojnami vydrancovaného Juhu, odmietajú.

Ba čo viac – azda aj nenávidia.

Potiaľ správne.

Ale inak – odtiaľ potiaľ.

Lebo tá nenávisť k nám nespadla z neba a nevyučovali ju v kostoloch.

Kedysi sme žili v kolektíve. Vraveli nám, že v kolektí­ve je život veselší a lepší, lebo človek nie je nikdy sám. (Vladimír Mináč: Nikdy nie si sama). Niektorí si z toho veselia a dobroty strúhali žarty, a tie im potom prinies­li „neznesiteľnú ľahkosť bytia“ (Milan Kundera: Žert, Nesnesitelná lehkost bytí).

V jednom rozhovore po politickom prevrate som sa dozvedela, že i to bolo jedným z cieľov revolúcie: zbaviť ľudí „neznesiteľnej ľahkosti bytia“, naučiť ich, že nie sú kolektív, ale indivíduá, že majú svoje práva a že tie sú neodňateľné.

A ako sa tak rozhliadam okolo seba, mám neznesiteľný pocit, že sa cieľ naplnil: kam oko dovidí, samé indivíduá.

Zbavili sme sa kolektívu. Zbavili sme sa kolektívu de­finitívne a úplne: žijeme individuálne a medzi samými sólistami. Otrhanými, ale hrdými! Kolektív ergo spoločnosť je prázdna množina. Kde niet spoločnosti, niet ani spoločenských väzieb, zo­stali kontakty medzi indivíduami. Kontakty medzi indi­víduami majú rozličnú podobu. Najčastejšie absolútne nezávislú od vžitých etických noriem, ktoré zvyčajne platia v dobrej spoločnosti, kde je nemysliteľné klamať, kradnúť a podvádzať. Nemysliteľné je to nie preto, že za takéto konanie hrozí trest, iba pre taký obyčajný pocit studu, ak človek prekračuje hranice dané morálkou spo­ločnosti.

No kde nie je spoločnosť, aké hranice?

Na svete sú indivíduá a potreby indivíduí sú sväté. Na ich posvätenie si indivíduá dokonca znásilnili normy. Čím je indivíduum bohatšie, tým má viac prostriedkov a tým viac kontaktov i väčšiu moc posvätiť si aj to, čo ešte včera bolo nepredstaviteľné.

Tam a vtedy, kde sa tieto normy zavádzali, umieralo v ľuďoch srdce. Tam, kde úžerníci a transformátori brali ľuďom barly, aby ich postavili na chromé nohy, stŕhali z nich zvyšky spoluúčasti, spolu prežívania. Ľudia zostali sami, odkázaní na seba. Kto s nimi súcitil? Spomíname si ešte na hovorcu z SDKÚ (potom som ho vídala hovoriť za PENTA), ako komentoval zákon o sociálnej (ne)pomoci z dielne Ľ. Kaníka…?

Hitom internetu by mali byť všetky tie opustené rodiny slovenských dolín. Nad ktorými nikto nezaplakal, keď ich začali učiť byť indivíduami a zabúdať na blížneho svojho. Vyvyšovať sa nad nich a ohŕňať nos je síce veľmi sexy, ale inak úplne nanič. Iba to prilieva olej do ohňa.

Nie, nie sú nekresťanskí, iba sa v džungli naučili hrýzť.

Utečenecká kríza sa neskončila, ľudia sem budú naďalej prúdiť a zlosť tých domácich bedárov ešte vzrastie, keď sa náhodou uplatní povinná európska daň na ich zaopatrenie. Lebo tých našich vyhnancov vo vlastnej krajine nezaopatril nikto. A „transformátori“ sa im ešte posmievajú.

Tak sa srdce neoživuje, hoci by sme si to všetci veľmi želali.

 

 

Zavolajme Chmelára, nech to vyzerá polemicky

22.12.2016

Začiatkom januára sa máme dozvedieť, na čo prišla vyšetrovacia komisia RTVS. Pripomeňme si, čo vyšetrovala. Obchodník s informáciami Kočner, známy z afér Markíza, Oskar Fegyveres, Richard Sulík, priniesol zaujímavú informáciu: pred niekoľkými rokmi (2012) sa značná časť novinárskej obce skamarátila s politikmi, označovanými v našom prostredí ako pravica. [...]

Pozor, nepriateľ útočí, neverme mu!

13.12.2016

Jeden môj priateľ chirurg mi mal vybrať stehy. Slúžil na pohotovosti a kým som čakala v poradí, bola som svedkom peknej príhody. Všeobecne známy človek, povedzme celebrita, priviezol na vozíčku starú pani. Zaklopal na dvere, sestrička otvorila, celebrita bez zábran pchala starú pani prednostne do pootvorených dverí. Môj priateľ, s rukavicami na rukách, lebo ošetroval [...]

Ide dravec priamo na vec!

12.12.2016

Politici sú obyčajne takí okrúhli, že sa nedajú zachytiť. A potom je tu Richard Sulík, toho sa oplatí počúvať, on je priamy ako rovná daň, ktorú vymyslel a Mikloš realizoval. Ide dravec priamo na vec! – spomenula som si na slogan kolegu spisovateľa Petra Glocka. Aj včera: tú prvú časť nedeľnej akože debaty som stlmila, A. Kiskovi želám, aby sa rozhodol, poradcov aj na [...]

Susko

Ministerstvo nežiadalo Najvyšší súd o konkrétne spisy, iba záznamy o prerozdeľovaní, tvrdí Susko

25.04.2024 15:05

Šéf rezortu Boris Susko nerozumie, prečo by ministerstvo nemalo na kontrolu procesu nárok.

kočner, kuciak

Pojednávanie v kauzách Donovaly a Báč zrušili, obžalovaným je aj Kočner

25.04.2024 14:27

Kauzy sa týkajú páchania ekonomickej trestnej činnosti.

Radek Sikorski

Chceme byť jednou z krajín, ktoré určujú smerovanie EÚ, znie z Poľska. Sikorski poslal ostré slová Moskve

25.04.2024 14:27

Poľské ministerstvo zahraničných vecí uviedlo, že Sikorského vízia je úzko prepojená s víziou francúzskeho prezidenta Emmanuela Macrona.

remišová

Remišová: Konanie premiéra vykazuje známky zastrašovania súdnej moci

25.04.2024 13:50, aktualizované: 15:34

Remišová to uviedla v reakcii na utorkovú kontrolu rezortu spravodlivosti na najvyššom súde.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 29
Celková čítanosť: 130098x
Priemerná čítanosť článkov: 4486x

Autor blogu

Kategórie