Založ si blog

Pozor, nepriateľ útočí, neverme mu!

Jeden môj priateľ chirurg mi mal vybrať stehy. Slúžil na pohotovosti a kým som čakala v poradí, bola som svedkom peknej príhody. Všeobecne známy človek, povedzme celebrita, priviezol na vozíčku starú pani. Zaklopal na dvere, sestrička otvorila, celebrita bez zábran pchala starú pani prednostne do pootvorených dverí. Môj priateľ, s rukavicami na rukách, lebo ošetroval nejakú hlavu po páde, sa rázne opýtal, o čo ide:

„Je to moja babička!“ povedala celebrita.

„Ale ja sa nepýtam na váš príbuzenský vzťah.“ Celebrita zopakovala, že jeho babičke sa urobilo nevoľno a lekár na to:

„Najprv ošetrím úraz. Musíte počkať!“

Keď som prišla na rad so svojimi stehmi, smiala som sa, aký dlhý nos mal v tej chvíli onen známy človek. A sestrička poznamenala:

„Ale pán doktor naozaj nevedel, kto to je, on si ich nevšíma, tak ich ani nepozná…“

Často si spomeniem na túto príhodu, keď vidím, počujem alebo čítam rozdráždenú novinársku mlaď, ako nakladá politikom. Ako je presvedčená, že z ich produkcie ani nespávajú. Nepoznám veľa politikov osobne, ale o tých, ktorých poznám, môžem potvrdiť zasvätene: oni tú produkciu nieže nečítajú, oni ani nevedia, že takí ľudia vôbec existujú.

Politici v demokracii majú svoje publikum a každý skúsený vie, že bojuje o svojich voličov. Nie o tých, ktorí by ich nikdy nevolili. Neskúsení komentátori sa pokúšajú zneistiť voličov tých politikov, ktorých nenávidia (ako sme mohli vidieť v USA – našom vzore), no vyvolávajú presne opačný efekt: a vlastne utvrdzujú voličov, že sa treba mať na pozore. Nepriateľ útočí!

Overiť si to dnes možno ľahko aj u nás, stačí si pozrieť reakcie publika na sociálnych sieťach. Svoji fandia svojim o to viac, o čo silnejšie sú ich obľúbenci okopávaní do členkov. Neutrálnych komentárov niet, sú tu len fanúšikovia a oponenti. Netreba sa nad tým vzrušovať, ale vedieť sa oplatí. Oslobodzuje to. Od falošných ilúzií, aj od negatívnych emócií.

Gabriela Rothmayerová

Zavolajme Chmelára, nech to vyzerá polemicky

22.12.2016

Začiatkom januára sa máme dozvedieť, na čo prišla vyšetrovacia komisia RTVS. Pripomeňme si, čo vyšetrovala. Obchodník s informáciami Kočner, známy z afér Markíza, Oskar Fegyveres, Richard Sulík, priniesol zaujímavú informáciu: pred niekoľkými rokmi (2012) sa značná časť novinárskej obce skamarátila s politikmi, označovanými v našom prostredí ako pravica. [...]

Ide dravec priamo na vec!

12.12.2016

Politici sú obyčajne takí okrúhli, že sa nedajú zachytiť. A potom je tu Richard Sulík, toho sa oplatí počúvať, on je priamy ako rovná daň, ktorú vymyslel a Mikloš realizoval. Ide dravec priamo na vec! – spomenula som si na slogan kolegu spisovateľa Petra Glocka. Aj včera: tú prvú časť nedeľnej akože debaty som stlmila, A. Kiskovi želám, aby sa rozhodol, poradcov aj na [...]

Komu ovos, komu trus

10.12.2016

Slovenskí žiaci prepadli. Odborníci na vzdelávanie aj odborníci na manipulácie píšu o stratenom Slovensku s hlúpymi deťmi. Učitelia chcú vyššie platy, aby pohli s hlúposťou. Politici in spe cítia šancu vybudiť emócie. Ktorý rodič by nezabojoval za budúcnosť svojich detí? Neradostné výsledky PISA sú štatistika, s ktorou sa politicky pracuje (kampaň Progresívne [...]

Lukasenkova atletka

Lukašenko prezradil, kedy odíde. Ženu na čele štátu nechce, ale atlétku, ktorá neznáša dúhové farby, by podporil

25.04.2024 19:00

Alexandr Lukašenko tvrdí, že Bielorusom sa žije oveľa lepšie ako pred tromi desaťročiami. Ako vyzerá porovnanie ich finančných pomerov so Slovákmi?

Praha, masová streľba, Česko

Strelec z pražskej univerzity netrpel duševnou poruchou, motív úrady oznámia čoskoro

25.04.2024 18:21

V hlavnej budove Filozofickej fakulty UK v Prahe 21. decembra 2023 jej študent zastrelil 13 ľudí a jedna osoba neskôr zomrela v nemocnici.

polícia oživovanie

VIDEO: Išlo o sekundy. Petržalskí policajti nezaváhali, zachránili život mužovi

25.04.2024 18:00

Policajti sa pristavili pri dopravnej nehode, keď si zrazu všimli na zemi muža v bezvedomí.

jazierko, záhradné jazierko, zima, mráz

SHMÚ: Na celom Slovensku sa v noci môže vyskytnúť prízemný mráz

25.04.2024 17:18

Slovenský hydrometeorologický ústav vydal výstrahu prvého stupňa.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 29
Celková čítanosť: 130103x
Priemerná čítanosť článkov: 4486x

Autor blogu

Kategórie