Založ si blog

Matovičove názorné pomôcky alebo sranda musí byť.

 

Sú všelijaké parlamenty, v tom našom už takmer „padla facka na sále“. No taká riadna nakladačka nás ešte len čaká a ja si myslím, že sa jej dočkáme. Pary je dosť. Zatiaľ sa behá s rozprestretým červeným súknom (bannermi) a dráždi sa. Čím silnejšia reakcia, tým dlhšie sa pred kamerami udržia toreadori.

Slušnému, miernemu človeku, predsedovi parlamentu Andrejovi Dankovi povolili nervy – a nabehol si na vidly. Možno sa mu spolu s koaličnými partnermi podarí presadiť do rokovacieho poriadku nejakú sankciu voči výtržníkom, ktorí sa dobre bavia. Ale čo sa stane?

„… ako by inde reagovali na Matovičove bannery? Pred pár rokmi viedli o tomto spor v nemeckom bundestagu, pretože tam podobným spôsobom protestovali poslanci ľavicovej Linkspartei (dávali si na tváre masky iných vládnych politikov alebo si pripli pinocchiovský nos, keď chceli demonštrovať, že niekto klame). V bundestagu preto zmenili rokovací poriadok tak, aby mohol byť takýto poslanec s transparentom, bannerom či maskou okamžite vykázaný z rokovacej sály. Keďže ani to na poslancov Linkspartei neúčinkovalo, bundestag ešte pritvrdil, takto protestujúci poslanec môže byť dnes dokonca vylúčený na 30 dní z rokovania parlamentu a tiež mu hrozí pokuta tisíc, respektíve dvetisíc eur,“ píše Martin Hanus v internetovom denníku Postoy. (Tu treba dodať, že Linkspartei nie je liblingom nemeckých médií, a teda jej protesty mali vo verejnosti len veľmi slabé šírenie. Na rozdiel od našich hlásnych trúb…)

Predstavme si, že sa Andrej Danko a jeho koaliční partneri dohodnú na podobnom riešení. Aký bude výsledok? Teáter z rokovacej sály vykážu, aby sa vrátil zadnými vrátkami, ale už v podobe verejného cirkusu. Lebo, predstavujme si ďalej, čo sa stane, ak Matoviča s nejakou jeho názornou pomôckou vyrazia z rokovania. Ta3-ka už bude môcť vysielať tlačovky nonstop a všetky ostatné kanály, verejné i súkromné zaplavia svojimi splaškami každú domácnosť. Deň čo deň, večer čo večer. Lebo buďme si istí, že deň čo deň a večer čo večer by iný „hrdina“ vytiahol nejaký ten pútač. A ak by došlo na pokuty, iste sa nájde štedrý sponzor, ktorý ich „zatiahne“, veď aj tie tričká, čo sa rozdávajú na ulici, niečo stoja. Kto to asi platí? No a čo – nech je sranda, nie? Hoci sa Andrejovi Dankovi stokrát môže zdať, že parlament nie je sranda. Je. A bude. Lebo takých poslancov (sme) si zvolili.

Takže to zlostné decko, čo sa od vyhlásenia výsledkov parlamentných volieb neustále od zlosti búcha o zem, treba nechať. Nech sa vyzúri. Exibicionistu najviac urazí, keď na jeho exibicionizmus nie je nikto zvedavý. Viem, že ho reprodukujú médiá, ale treba sa s tým naučiť žiť a veriť, že ľudia ani v Hornej či Dolnej nie sú hlúpi. A že ešte stále platí, že sme demokratická krajina, kde sa pomery nemenia nestrávenou zlou náladou frustrovaných politikov a ich mediálnych partnerov (ktorí sú predĺženou rukou oligarchie), ale iba zmenou väčšiny v parlamente.

Žiada sa mi dodať, že teáter v parlamente je síce slabý a dosť otravuje, ale také dno, aké sme tu už zažili (za Dzurindu – a áno, aj Lipšica), keď sa väčšina poslancov získavala nákupom (pod rukou), sme ešte nedosiahli. Zatiaľ.

Gabriela Rothmayerová

 

Zavolajme Chmelára, nech to vyzerá polemicky

22.12.2016

Začiatkom januára sa máme dozvedieť, na čo prišla vyšetrovacia komisia RTVS. Pripomeňme si, čo vyšetrovala. Obchodník s informáciami Kočner, známy z afér Markíza, Oskar Fegyveres, Richard Sulík, priniesol zaujímavú informáciu: pred niekoľkými rokmi (2012) sa značná časť novinárskej obce skamarátila s politikmi, označovanými v našom prostredí ako pravica. [...]

Pozor, nepriateľ útočí, neverme mu!

13.12.2016

Jeden môj priateľ chirurg mi mal vybrať stehy. Slúžil na pohotovosti a kým som čakala v poradí, bola som svedkom peknej príhody. Všeobecne známy človek, povedzme celebrita, priviezol na vozíčku starú pani. Zaklopal na dvere, sestrička otvorila, celebrita bez zábran pchala starú pani prednostne do pootvorených dverí. Môj priateľ, s rukavicami na rukách, lebo ošetroval [...]

Ide dravec priamo na vec!

12.12.2016

Politici sú obyčajne takí okrúhli, že sa nedajú zachytiť. A potom je tu Richard Sulík, toho sa oplatí počúvať, on je priamy ako rovná daň, ktorú vymyslel a Mikloš realizoval. Ide dravec priamo na vec! – spomenula som si na slogan kolegu spisovateľa Petra Glocka. Aj včera: tú prvú časť nedeľnej akože debaty som stlmila, A. Kiskovi želám, aby sa rozhodol, poradcov aj na [...]

oheň, kozub, kachle, plameň

Kysucký hotel Marlene horel, požiar strechy už lokalizovali

28.04.2024 19:09

Strechu hotela v Oščadnici zasiahol v nedeľu popoludní požiar, rozšíril sa aj do jeho podkrovných priestorov a ubytovacej časti.

Russia Lenin Death Anniversary

Ruskí komunisti zúria. Tvrdia, že Putinov obľúbený filozof bol silný zástanca fašizmu

28.04.2024 17:00

Komunisti žiadajú prokuratúru, aby posúdila tvorbu filozofa Ivana Iľjina. Riaditeľ školy, ktorú po ňom pomenovali, vidí v pozadí sprisahanie Západu.

spišiak

Ďalšia nehoda politika, Spišiak narazil do plota: Oslepilo ma slnko, vysypali sa na mňa papieriky

28.04.2024 16:54

Poslanec Progresívneho Slovenska Jaroslav Spišiak mal dopravnú nehodu, narazil do plota.

Titanic - fotografia ľadovca

Hodinky najbohatšieho muža na Titaniku sa predali za viac ako milión libier

28.04.2024 16:28

Zlaté vreckové hodinky, ktoré patrili najbohatšiemu cestujúcemu na palube Titaniku, sa predali za takmer 1,2 milióna libier.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 29
Celková čítanosť: 130151x
Priemerná čítanosť článkov: 4488x

Autor blogu

Kategórie